Chelsea’s Blues: hoopvolle docu over opgroeien in de jeugdhulp

De documentaire vertelt het verhaal van Chelsea Smekens-Demedts (19). Zij werd kort na haar geboorte geplaatst in de jeugdhulp. Begeleider Danny Keuppens maakte de film samen met zijn zoon Warre. Hij neemt ons mee in zijn creatieproces en laat zien wat dit in beweging kan zetten.

Na de voorstelling is er tijd voor vragen en bespreking in het bijzijn van Danny Keuppens (regisseur)

Laat jongeren vertellen over hun leven
Twee jaar geleden maakte ik voor Parcoeur, een project van jeugdhulpvoorziening Stappen vzw, de voorstelling ‘Dossier O’. Het was een musical over de traumatiserende gebeurtenissen in het leven van Kailey Schokaert, een meisje dat werd begeleid door Stappen.

‘Wanneer gaan we een toneelstuk over mij maken?’
Chelsea, die op dat moment ook in Stappen verblijft, zag de voorstelling en zei me nadien: “Dat wil ik ook”. Haar opmerking was geen bevlieging, want als ik haar de volgende weken en maanden tegenkom, is het eerste wat ze vraagt: “Wanneer gaan we een toneelstuk over mij maken?”
Het is iets wat ik vaker zie. Veel jongeren praten niet graag met hulpverleners en begeleiders, maar als je hen aanspreekt als nieuwsgierige interviewer of regisseur ontstaat er blijkbaar een context die hen wel uitnodigt om te vertellen over hun leven.

Ik aarzel
Ik aarzel om in te gaan op de vraag van Chelsea. Haar stemming is in die periode heel wisselend en een theatervoorstelling maken vraagt veel doorzettingsvermogen. Het is niet de bedoeling dat het een faalervaring wordt.
Wanneer de organisatie waar ik werk, beslist om mee te werken aan het ‘Life Story Work-Project’ van CANO Vlaanderen, kan ik de vraag van Chelsea niet langer negeren. Life Story Work is een praktijk die werd ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. In Vlaanderen werd de methodiek geïntroduceerd door CANO Vlaanderen in samenwerking met Veerle Soyez (Vrije Universiteit Brussel). Het houdt in dat jongeren uit de jeugdhulp samen met een procesbegeleider en belangrijke anderen uit hun leven, terugkijken en een samenhangend en hoopvol verhaal co-construeren.
Chelsea is meteen enthousiast. Haar leven gaat nog steeds met ups en downs, maar de gretigheid om mee te werken aan het project is er.

Documentaire
Tijdens de eerste ontmoetingen met Chelsea maken we een tijdlijn op. We bespreken aan de hand van een levensboom wie tot nu toe in haar leven belangrijk is geweest.
‘Ik merk dat de camera iets met Chelsea doet. Ze blijft een uur geconcentreerd vertellen.’
Ik film haar tijdens deze sessies en merk dat de camera iets met haar doet. Chelsea heeft het vaak moeilijk om haar aandacht ergens bij te houden, maar nu blijft ze meer dan een uur geconcentreerd vertellen. De camera helpt om te focussen. Het valt me ook op hoe goed ze overkomt op beeld.

Samen beslissen we om geen toneelstuk, maar een documentaire over haar leven te draaien. Vanaf dan volgt cameraman Warre Keuppens het proces mee.

Life Story Work
Volgens de Life Story Work-methode interviewt de procesbegeleider de jongere over de vragen die zij aan twee belangrijke anderen wil stellen. De begeleider gaat nadien op bezoek bij deze twee mensen, stelt hen de vragen en geeft de antwoorden door aan de jongere.

‘Ik weet dat er in het leven van Chelsea veel mensen belangrijk waren en zijn. Ik vraag haar er vijf uit te kiezen.’
Ik kies echter voor een andere aanpak. Uit eerdere gesprekken weet ik dat er in het leven van Chelsea veel mensen belangrijk waren en zijn. Ik vraag haar er vijf uit te kiezen. Bij deze vijf zullen we samen op bezoek gaan om hen te interviewen. Dat is het uitgangspunt van de documentaire.

De wisselwerking die op deze manier kan ontstaan, lijkt me krachtiger dan de onrechtstreekse aanpak. Chelsea wordt zo ook mede-regisseur van het proces. Na wat wikken en wegen kiest ze vijf mensen: haar jeugdrechter, haar vroegere buurvrouw Vanessa, haar beste vriendin Lola, zorgboer Robert en haar vader.

vvk: €5 – adk: €7
kansenpas: €2 – aan te duiden bij bestelling tickets

Je kan betaalde tickets annuleren tot 7 dagen voor de voorstelling. Je krijgt dan een omruilbon indien we het ticket opnieuw kunnen verkopen.

Indien VOLZET kan je steeds een mailtje sturen naar franky@decorridor.be met de vraag je op de reservelijst te plaatsen.

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Chelsea’s Blues: hoopvolle docu over opgroeien in de jeugdhulp
2,005,00
Details
Spring naar de inhoud